امروز: ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۷ ارديبهشت
 

خوراک را باهدف دستیابی به ثبات باروری بخورانید

 خوراک را باهدف دستیابی به ثبات باروری بخورانید



خوراک را با هدف دستیابی به (( ثبات باروری )) بخورانید



برگرفته از مقاله دکترMark Hardesty ترجمه : بخش فنی شرکت نیکو تک





نخستین مورد


در دامداری آقایBarryما به یک گرفتاری برخوردیم. در اواخر ماه مه (خرداد)، بررسی آمار باروری گله نشان دهنده باردارشدن کمتر گاوها و تخمدان های کیستی بالاتری از سطح قابل قبول بود. از آنجا که تجربه من در یک گله دیگر پیش از آن نشان می داد، من خواستار آزمایش مایکوتوکسین خوراک گله شدم. برنامه ما این بود که : دنبال آلودگی مایکوتوکسین بگردیم، 15 گاو را نیز برای آزمایش لپتوسپیروززیرنظر قرار دهیم و نیز نمونه شیر گله را برای آزمایشBVDبه آزمایشگاه بفرستیم.هنگامی که آقایBarryدانست که ما موضوع را جدی گرفته ایم، به ما گفت که در پوشش یک کیسه (Ag Bag) سیلاژ سوراخی بوده است که آن را تعمیر نکرده بودند. وی گفت که آزمایش مایکوتوکسینTMRنشان داده بود که آلودگی به یک گونه مایکوتوکسین به نامDON(deoxynivalenol) برابر باppm9 بوده است و آن را دور ریخته بودند. ما پی بردیم که آسیب به باروری گله از همان دوره ای سرچشمه می گیرد که از سیلاژ آلوده به مایکوتوکسین به گاوها می داده اند.اکنون که دو ماه از آن بحران می گذرد، وضع باروری گله به حالت عادی برگشته است، با اینهمه، چندین هزار دلار زیان بارور نشدن گاوها، تنها به خاطر این کهآقایBarryیک- دو هزار دلار سیلاژ آلوده را به موقع دور نریخته بود، به دامداری او وارد کرده است.

یک مورد دیگر
من سرگرم بازبینی گلۀ آقایJim بودم که چندان پیشرفت خوبی نداشت. آقایJimیک دامدار موفق به شمار می رفت، اما به سبب کار بسیار زیادی که داشت، در بیشتر دوره دامداری اش باردار کردن گاوها را برعهدۀ گاوهای نر گله واگذار کرده بود. ولی از هنگامی که یک نفر به نیروی کار گله اضافه شد، تلقیح مصنوعی گاوها را به او واگذار کرد و باردارکردن گاوها برای چندین ماه به خوبی انجام می شد، اماپس از آن، شرایط تغییر کرد. ما تغییرات نرخ باردارشدن را در 50 تا 60 درصد گاوها ثبت کردیم و دیدیم که در یک بار کنترل یک بهاربند، تنها 2 گاو از 15 گاو باردار شده اند. با دیدن این شرایط آقایJim گفت که شاید بهتر باشد دوباره به رویه پیشین که باردار کردن با گاوهای نر بود برگردد.این دور رسیدگی به باروری گله درماه مه(خرداد) انجام گرفت و چنین تصور می شد که از ماه مارس (فروردین) یعنی دو ماه پیش کلید باردار شدن گاوها را خاموش کرده اند.در آن هنگام ما چندین گاو با گرفتاری های تنفسی و متابولیکی داشتیم. ما پیشنهاد کردیم که برنامه واکسیناسیون را در گله انجام دهیم، و اینکار را دنبال هم کردیم. همزمان با مشکل تنفسی، شیر گاوها کاهش یافت، وJimبه پیشامدهای دیگری که ممکن بود در ایجاد این شرایط دخالت داشته باشند می اندیشید.Jimبه ما گفت که «به هنگام بذرپاشی در مزرعه، کیسه های (Ag Bag) سیلاژ را درون یک سیلوی زمینی تخلیه کرده اند تا بتوانند از سیستم خوراک دهی برای بذرپاشی استفاده کنند، و پس از آن بود که تولید گاوها پایین آمد و دیگر بالا نرفت، وی افزود که آن سیلاژ اکنون شرایط بدی دارد. گاهی مشکل واقعی بر ما آشکار نمی شود تا این که نتایج کار ما آنقدر خراب شود که ما را وادار سازد به همۀ چیزهای دیگررسیدگی کنیم.

شناسایی مقصر اصلی

Jimخالی کردن کیسه های (Ag Bag)سیلاژ به درون سیلو را سال ها، در آن زمان که برای باردارکردن گاوها از گاو نر استفاده می کرد انجام داده بود و باروری گله اش نیز با گرفتاری روبرو بود، اما هرگز آن را به این دقتی که ما پس از آغاز برنامه تلقیح مصنوعی کنترل می کردیم، کنترل نکرده بود. هرچه بخش های مختلف دامداری از نزدیک تر مدیریت شوند گرفتاری ها آشکار تر و علل آنها روشن تر می شود.هنگامی که سیلاژ جا به جا می شود و دوباره در یک جای دیگر انباشته می گردد، از یک روند تخمیر دوم گذر می کند. دراین هنگام کربوهیدرات کافی برای انجام سریع این تخمیردوم فراهم نیست و این، سبب بی ثباتی سیلاژ جا به جا شده می گردد. بی ثباتی این سیلاژ، به از دست رفتن مواد مغذی می انجامد و نیز زمینه برای رشد مایکوتوکسین هافراهم می آید.مایکوتوکسین ها می توانند با کاستن از نرخ باردارشدن و بالابردن مرگ جنین، مستقیماً روی تولید مثل گله اثر بگذارند. مایکوتوکسین ها همچنین ایمنی گاو را تضعیف می نمایند که آسیب پذیری گاو در برابر بیماری ها را بیشتر می کند. خوراک بی ثبات را گاوها کمتر می خورند و چون ارزش غذایی آن نیز پایین است تولید شیر نیز افت می کند. همۀ این بلاها سر گاوهای آقایJim آمده بود.Jimتصمیم گرفت بقیه سیلاژ جا به جا شده را دور بریزد و بزودی سلامت گله و تولید شیر بهبود پیدا کرد، اما بازگشت باروری گله زمان بیشتری گرفت.کیفیت خوراک یکی از مهم ترین عوامل اثرگذاری روی نقدینگی کوتاه مدت دامداری است. تولید مثل نیز به همین ترتیب روی نقدینگی گله اثر می گذارد، اما درمیان مدت. ولی تصمیم هایی که شما به هنگام برداشت(خرید) محصول میگیرید، درتمام طول سال روی نقدینگی دامداری اثرگذار است. شما می باید بیشترین کوشش خود را برای برداشت (خرید) به موقع علوفۀ با کیفیت، نگهداری آن به بهترین شیوه (سیلو، انبار) و خوراک دهی درست برای ثبات وضع گله به کار ببرید.



برگرفته از ماهنامه تخصصی ، علمی ، آموزشی و ترویجی

شرکت تعاونی گاوداران صنعتی خراسان






تاريخ: ۱۳۹۱/۲/۳۱
 


آب و هوا



اوقات شرعی

طراحی و اجرا توسط وب باکس پورتال