امروز: ۱۴۰۳ جمعه ۷ ارديبهشت
 

ماهنامه فروردین 96- شماره 64

 ماهنامه فروردین 96- شماره 64

اصول تغذیه گاو(بخش دوم)

 

تغذیه‌ی دوره‌ای گاوهای شیرده:

 

تغذیه دوره ای یا مرحله ای عبارت است از طراحی برنامه های تغذیه ای گاوها بر اساس میزان تولید ، مصرف غذا ، تغییر وزن بدن و زایمان ترتیب تولید در گاوهای شیری به صورت زیر می باشد :

 

1-دوره اوج شیردهی

2-دوره افزایش وزن بدن

3-دوره خشک (2 ماه)

 

همچنین بر اساس پنج مرحله تولید حیوان به شرح زیر می باشد:

 

الف)از هنگام زایمان تا 80 روز بعد از آن

ب) 80 تا 200 روز بعد از زایمان

ج) 200 تا 305 روز بعد از زایمان

د) 45 تا 60 روز قبل از زایمان

ه)گروه گاوهایی که دوره خشکی آنها رو به اتمام است

 

با توجه به این مراحل ، برنامه های تغذیه ای اختصاصی برای تولید بیشتر و نگهداری سالم گاوهای شیری به شرح ذیل توصیه می گردد:

 

🐄برنامه های تغذیه ای در مرحله اول تولید:

 

پس از زایمان تولید شیر به شدت افزایش می یابد و 6 تا ۸ هفته به بیشترین مقدار می رسد اما مصرف غذا نسبت به نیازهای تولید افزایش نمی یابد ، به گونه ای که بیشترین مقدار مصرف ماده خشک ۱۲ تا ۱۵ هفته پس از زایمان خواهد بود از این رو بیشترین ماده گاوهای شیرده برای ۸ تا ۱۰ هفته در تعامل منفی انرژی خواهند بود . گاوهای پر شیر احتمالاً تا هفته بیستم در تعامل منفی انرژی خواهند بود.در این مواقع گاو شیرده کمبود انرژی دریافتی برای تولید شیر را از اندوخته های بدن تأمین کرده و در این دوره ، از وزن آن کاسته می شود . دوران بحرانی تغذیه گاوهای شیرده از زمان زایش تا اوج شیردهی است . هر کیلوگرم افزایش شیر در این دوره ، 200 کیلوگرم شیر بیشتر در کل دوره شیردهی را در پی خواهد داشت.در این دوره رعایت موارد ذکر شده در زیر ضروری است :

 

🐮از تغییرات ناگهانی و سریع جیره که موجب ناراحتی های گوارشی می شود خودداری نموده و تغییرات تدریجی را حداقل پیش از زایش آغاز نمایید.

 

🐮از افزایش کنسانتره تا موقع بر طرف شدن تنش های مربوطه به زایمان خودداری نموده و سطح آن را تا حد نگهدارید که (ADF دریافتی گاو شیرده حداقل 19%) ضمن برخورداری از سلامتی دستگاه گوارش ، شیر با کیفیتی نیز تولید شود.

 

🐮میزان مصرف کنسانتره نبایستی بیش از۲/۵٪ وزن بدن باشد. تعداد دفعات تغذیه کنسانتره باید افزایش یافته و هر بار با مقدار اندکی کنسانتره تغذیه شود.

 

🐮دقت کافی در مورد تأمین مواد مورد نیاز گاو شیرده و نسبت صحیح آن با انرژی که میزان قابل توجهی از آن از اندوخته های چربی بدن تأمین می شود ، اعمال نمایید. در این مرحله بهتر است از مواد ازته غیر پروتئینی با تجزیه کم در شکمبه استفاده نمایید.

 

🐮با استفاده از علوفه های مرغوب و با کیفیت خوب و عوامل اشتها آور ، مصرف ماده خشک را افزایش می دهید.

 

🐮سعی کنید علوفه های مورد تغذیه به قطعات ریز خرد نشوند و در صورت اجبار استفاده از چنین علوفه هایی برای حفظ تعادل pH شکمبه و کاهش اسید و دیگر ناراحتی های گوارشی از بافرهای شیمیایی نظیر بی کربنات سدیم استفاده کنید.

 

🐮عوامل استرس را نظیر واکسیناسیون ، سم چینی ، حمام ضد کنه و ... را بعد از سپری شدن اوج شیردهی موکول کنید.

 

🐮استفاده از مکمل نیاسین که ممکن است از دوره خشکی آغاز شده باشد ، باید برای گاوهای پر شیر ادامه یابد . در این حالت مصرف غذا احتمالاً بیشتر و احتمال بروز بیماری کتوز کمتر خواهد شد.

 

🐮با تغذیه از مکمل های پر انرژی نظیر چربی و ملاس ، مصرف انرژی را بالا ببرید.

 

🐄مدیریت تغذیه‌ای در مرحله‌ی دوم شیردهی:

 

در این دوره گاو مرحله حساس (Peak) یا حداکثر تولید را سپری کرده و واکنش های حیوان به حالت عادی برگشته و می تواند در صورت برخورداری از جیره متوازن ، تواناییهای تولیدی خود را بروز نماید. در این مرحله مدیریت گاوداری ، گاوهای مورد نظر را از لحاظ وضعیت بدنی بررسی نموده و در صورت برخورد با موارد غیر عادی نظیر رشد بی رویه گاوها و ا لاغری بیش از حد آنها در صدد اصلاح جیره برآیید.

 

منبع: مجله ی veepro holland

تاريخ: ۱۳۹۶/۵/۲۲
 


آب و هوا



اوقات شرعی

طراحی و اجرا توسط وب باکس پورتال