امروز: ۱۴۰۳ چهارشنبه ۵ ارديبهشت
 

تب مالت

 تب مالت
 

 

 
 
 
 
 
 

آشنايي تب مالت « بروسلوز»

بيماري تب مالت يا بروسلوز به عنوان يكي از مهم ترين بيماري هاي مسري و شايع مشترك بين انسان و دام محسوب مي گردد. . اين عامل شناخته شده طيف وسيعي از پستانداران اهلي و وحشي را مبتلا مي سازد . اين بيماري به علت ابتلاي انسان به بيماري تب مالت و هم چنين به علت ايجاد سقط جنين در دام ، كاهش توليد شير و اختلالات توليد مثلي دام هاي مبتلا از دو بعد بهداشتي و اقتصادي مورد توجه قرار دارد .

 عامل ايجاد كننده بيماري باكتري گرم منفی از جنس بروسلا و نام بيماري بروسلوزيس است .عامل اين بيماري داراي گونه هاي متعددي است . ولي سه گونه مهم آن در ايران بروسلاملي تنسِِِِِیس ، بروسلا آبورتوس و بروسلا اويس مي باشد . كه نقش مهمي در ابتلاي انسان و دام ها دارند .

از آنجايي كه اين بيماري براي اولين بار « در جزيره مالت » در درياي مديترانه تشخيص داده شد به تب مالت شهرت يافته است .

بيماري در اكثر كشورهاي جهان وجود داشته و تنها كشورهاي نروژ،سوئد و فنلاند و روماني موفق به ريشه كن كردن بيماري شده اند.

نشانه هاي بيماري در انسان

دروه كمون در انسان بين 1 تا 6 هفته متغيير است و در حيوانات نيز اين مدت متغيير مي باشد . تب مواج ، نارحتي و بي قراري ، ضعف و خستگي ، لرزش از تب ، عرق كردن در شب ، سردرد ، درد پشت و كمر درد، درد مفاصل ، كم شدن وزن بدن ، تورم غدد لنفاوي ، تورم كبد و طحال ، عفونت ماده استخواني ، آندوكارديت در مبتلايان به بروسلوز نمايان مي شود.

نشانه هاي شايع در دام ها

در حيوانات بروسلا آبورتوس در گاوها ايجاد سقط جنين ، جفت ماندگي ، و متريت يا همان عفونت رحم به همراه داشته است . در گاوهاي نر تورم اپيديديم و بيضه ايجاد مي شود.

 

بروسلاملي تنسيس عامل سقط جنين در بز و گوسفند بوده و بز حساسيت بيش تري نسبت به گوسفند داشته و در آلودگي انسان نيز نقش مهمي دارد . در دام نر ايجاد اوركيت و اپيديديميت مي شود و در ماده ها ورم پستان ، لنگش ، هيگروما و تورم مفصل ايجاد مي گردد.

بروسلا اولين عامل تورم اپيديديم و اوركيت در قوچ ها و در ميش ها باعث سقط جنين و مرگ و مير نوزادان مي شود .

مهمترين راه هاي انتقال بيماري

عفونت انساني متعاقب خوردن فراورده هي لبني « آلوده غير پاستوريزه يا متعاقب تماس مستقيم با مواد آلوده « خون ادار ترشحات مهبلي » حادث شده و يك خطر شغلي براي كارگران مراكز پرورش دام و دامپزشكان مي باشد .

عمده ترين راه هاي انتشار بيماري

1.  مصرف شير و فراورده هاي لبني آلوده به خصوص پنير غير پاستروزيزه و بستني .

2.    مصرف مواد غذايي ، بافت ها ، و مايعات حاوي باكتري فعال بروسلا .

3.تماس مستقيم با بافت هاي حيوان آلوده ، بافت هاي جنيني و ترشحات حاصل از سقط جنين دام و دستكاري لاشه حيوانات آلوده .

4.انتقال تنفسي از طريق استنشاق ذرات عفوني معلق در آغل ، اصطبل و آزمايشگاه .

راه هاي انتقال از دام به دام

جنين سقط شده و ترشحات آلوده مهمترين منابع آلودگي ميكروب بروسلا است .

راه هاي پيشگيري

1- مهمترين راه پيشگيري از بيماري تب مالت « بروسلا» از بين برده عامل بيماري از طريق جوشاندن و پاستوريزه كردن شير و فراورده هاي آن مي باشد . 

2- رعايت بهداشت فردي

 

 

3- عدم تماس با ترشحات و بافت هاي حيوانات آلوده براي كساني كه با دام سروكار دارند

 

1. آموزش و آگاهي دادن به افراد .

2. واكسيناسيون سالانه دام ها باعث كنترل اين بيماري در حيوانات مي شود.

3. اجراي برنامه هاي تست و كشتار

 

 

آشنایی با مهم‌ترین خواص شیر

کلسیم که نقش اساسی در شکل ‌گیری و استحکام استخوان‌ها و سلامت دندان‌ها دارد، از مهم‌‌ترین ترکیبات موجود در شیر است.فسفر که برای بسیاری از واکنش‌های شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیم‌ها لازم است و در رشد و ترمیم بافتی دخالت دارد، در میان املاح موجود در شیر حضور داشته و به غیر از آن، سدیم و پتاسیم که در تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول‌‌های بدن نقش ایفا می‌کنند، با خوردن شیر دریافت می‌‌شوند.

مهم‌‌ترین خواص آن به قرار زیر است:

شیر برای داشتن ناخن‌ها، دندان‌ها و موهایی سالم ‌تر لازم است. این نوشیدنی چون کلسیم فراوان دارد، مصرفش به همراه ویتامینDباعث استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها و تقویت رشد مو‌ها و پیشگیری از ریزش آن‌ها می‌‌شود. وجود کلسیم به همراه ویتامینA، ویتامین‌های گروهBو پتاسیم مانع از نرم و نازک شدن مو‌ها می‌‌شود و به درخشان شدن آن‌ها کمک فراوان می‌ کند.

شیر و میوه

مطالعات نشان داده است که مصرف روزانه شیر به همراه میوه‌ها و سبزیجات، باعث کاهش فشار خون بالا می‌ شود.

اگر چه هنوز مکانیسم آن مشخص نیست، اما به نظر می‌‌ رسد که کلسیم، پتاسیم، منیزیم و پروتئین شیر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.تحقیقات زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف شیر و لبنیات، خطر بیماری‌‌های قلبی ‌عروقی را کاهش می‌‌دهد. مردانی که بیشتر از دیگران شیر مصرف می‌ کنند، کمتر دچار حملات قلبی می‌‌شوند. همچنین مصرف شیر کم‌ چرب به دلیل سرشار بودن از کلسیم میزان کلسترول بد را در

 

خون کاهش داده و میزان کلسترول خوب را بالا می‌برد، اما فراموش نکنید که منظور ما از شیر، نوع کم چرب آن است.افرادی که از شیر کم‌ چرب استفاده می‌ کنند، لاغر‌تر از سایرین هستند. شما می‌‌توانید با مصرف شیر و لبنیات کم ‌چرب میزان کالری دریافتیتان را تحت کنترل داشته باشید تا از بروز چاقی، مخصوصا چاقی شکم پیشگیری شود.

نوشیدن شیر

از آنجا که دوران نوجوانی و کودکی، مرحلهٔخیلی مهم در سلامت جسمانی و روانی فرد است، رژیم غذایی سرشار از لبنیات و شیر در این دوران پایه ‌گذار دوران جوانی و ميانسالی و حتی سالمندی سالم‌تر به حساب می‌آید.به علاوه، مطالعات نشان می‌‌دهد کودکانی که روزانه شیر مصرف می‌ کنند، از سایر کودکانی که علاقه‌ای به خوردن آن ندارند، باهوش ‌ترند.

شیر دشمن دیابت نوع دوم است. محققان به این نتیجه دست یافته‌اند که مصرف منظم لبنیات و شیر کم‌ چرب می‌‌تواند خطر بروز دیابت نوع دوم را در بزرگسالان پایین آورد.تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان ‌دهنده تاثیر شیر بر پیشگیری از سرطان بوده‌اند. نقش خوردن شیر در پیشگیری از سرطان‌های پستان و روده بزرگ به اثبات رسیده است. طبق تحقیقات دانشمندان سوئدی، مردانی که روزانه۵/۱لیوان شیر میخورند،۳۵درصد کمتر به سرطان روده بزرگ مبتلا ‌شوند.

نوشیدن شیر

یک رژیم غذایی خوب و سالم نقش مهمی در سلامت سالمندان دارد و حتی به آن‌ها کمک می‌‌کند که برای مدت طولانی‌ تری زندگی شاد و فعالی داشته باشند و از شر بسیاری از بیماریها در امان بمانند. مصرف روزانه شیر در دوران نوجوانی و کودکی پایه ‌گذار استخوان ‌هایی محکم بوده و از عوامل اصلی پیشگیری کننده پوکی استخوان و زندگی سالمندی فعال‌تر محسوب می‌شود.همان طور که می‌دانید در دوران بارداری و شیردهی، نیازهای غذایی مادر افزایش پیدا می‌ کند، بنابراین مادران باردار در این دوران مخصوصا در سه‌ ماهه دوم و سوم باید میزان بیشتری کالری، پروتئین، انواع ویتامین‌ و کلسیم مصرف کنند.

 





 

برگرفته از ماهنامه تخصصی ، علمی ، آموزشی و ترویجی

شرکت تعاونی گاوداران صنعتی خراسان

تاريخ: ۱۳۹۱/۳/۱۷
 


آب و هوا



اوقات شرعی

طراحی و اجرا توسط وب باکس پورتال